Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra.

Ezen belül: – Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (Ginop) 120 milliárd forint – Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (Top) 100 milliárd forint – Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra (Vekop) 5 milliárd forint – Vidékfejlesztési Operatív Programra szintén 5 milliárd forint jut.

A Ginop forrásaira kis- és középvállalkozások (kkv) pályázhatnak. A rendelkezésre álló összegből egyebek mellett: – tematikus hálózatok (zarándok- és természetjáró utak) építhetők – természeti és kulturális örökséghelyszínek tehetők vonzóbbá – egyik kiemelt terület a gyógyvízkutatás támogatása

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus kialakításáért felelős Top-ban az önkormányzatok a támogatottak, a vidékfejlesztési programban pedig a falusi turizmus szolgáltatói érdekeltek.

Forrás: link